❤ 💖 Tinkamas Maisto Produktų Derinimas ❤ ❤
Trečiadienis 17 Spalis 2018

asliekna

Tinkamas maisto produktų derinimas

maisto suderinamumo lentele

Skirtingam maistui (pienui, mėsai, duonai ir t.t.) virškinti išskiriamos kokybės ir kiekybės prasme skirtingos virškinimo sultys.

Efektyvios dietos

Šis procesas pra­sideda jau burnos ertmėje ir toliau tęsiasi visame virškinimo trakte (seilės, skrandžio sultys, kasos sultys, tulžis, storosios ir plonosios žarnos virškinimo sultys, taip pat mikroflora).

Kodėl reikia derinti maistą?

Skir­tingo maisto apdirbimas bei virškinimas vyksta skirtingose virškinimo trakto dalyse ir skirtingu laiku. Pavyzdžiui, vaisiai virškinami plonojoje žarnoje, o mėsa 2-3 valandas pradžioje virškinama skrandyje, o po to plonojoje žarnoje. Paaiškėjo, kad net panašioms maisto rūšims virškinti išskiriamos skirtingos virškinimo sultys.

Pavyzdžiui, stipriausiai veikiančios virÅ¡kini­mo sultys iÅ¡skiriamos pienui suvirÅ¡kinti paskutinę virÅ¡kinimo valandą, o mėsai – pirmą. Tai tik dar kartą patvirtina, kokia subtili maisto virÅ¡kinimo technologija, kurios pažeidimo pasek­mės pastebimos labai greitai.

Kad teisingai suvoktume, kaip derinasi maisto produk­tai, panagrinėsime jų klasifikaciją.
Kai kurie produktai bus priskirti ir baltyminiams, ir krakmolingiems Tegu tai jūsų netrikdo, nes juose iš tiesų yra daug ir baltymų, ir krakmolo.

Maisto derinimo lentelė

maisto derinimo lentele

Baltymai

Koks maistas turi palyginti daug baltymų? Tai riešutai (daugu­ma jų), visi varpiniai augalai, pupelės, sausi žirniai, sojos pu­pelės, kiaušiniai, grybai. Be to, visi mėsos produktai, vėžiai, žuvis, sūris, varškė, saulėgrąžos, pienas.

Baltymų dieta – 5kg >>

Angliavandeniai

Tai kelių rūšių krakmolas, cukrus, sirupai, saldūs vaisiai.
Krakmolas: visi varpiniai augalai iš kurių kepama duona, džiovintos pupelės (išskyrus sojas), sausi žirniai, bulvės, kašto­nai, žemės riešutai, aguročiai, moliūgai.
Cukrus ir sirupai: geltonas ir baltas cukrus, pieno cukrus, įvairios uogienės, padažai, sirupai ir t.t. Medus.
Saikingai krakmolingi
Žiediniai kopūstai, burokėliai, morkos, griežčiai.
Riebalai
Alyvuogių, saulėgrąžų, kukurūzų aliejus, sviestas. Dauguma riešutų. Lašiniai. Riebi mėsa. Grietinė, grietinėlė.
Saldūs vaisiai
Finikai, inžyras, razinos, kuraga, vynuogės, slyvos, churma, džiovintos kriaušės ir obuoliai (saldžių rūšių).
Rūgštūs vaisiai
Apelsinai, greipfrutai, granatai, citrinos, rūgščios vynuogės, rūgščios slyvos, rūgštūs obuoliai, pomidorai.
Pusiau rūgštūs vaisiai
Šviežias inžyras, saldžios vyšnios, saldūs obuoliai, kriaušės, persikai, abrikosai, mėlynės, serbentai, braškės.
Nekrakmolingos ir žalios daržovės
Tai visos sezoninės nepaisant spalvos daržovės. Pagrindinės jų: latuka, salierai, cikorija, kiaulpienės, kopūstai, ropės lapai, špi­natai, rūgštynės, burokų lapai, svogūnai, ropės, baklažanai, agurkai, petražolės, rabarbarai, šparagai, česnakai, saldūs pipirai, ridikėliai.
Moliūgai
Maistui naudojami aguročiai, melionai bei kitos įvairios šių dar­žovių rūšys.
maisto produkto derinimas

Aptarsime įvairius maisto produktų derinius, jų virškinimą.

RŪGŠČIŲ DERINIMAS SU KRAKMOLAIS
Jau minėtų rūgščių produktų rūgštis ardo fermentas ptialinas, skaidantis krakmolą. Rūgščių ir krakmolų deriniai sunkiai virš­kinami.
Todėl atsiminkite: VALGYKITE RŪGŠTIS IR KRAKMOLĄ SKIRTINGU METU.

BALTYMŲ DERINIMAS SU ĮVAIRIU KRAKMOLU
Laisvos druskos rÅ«gÅ¡ties, kurios koncentracija – 0,003 proc., pakanka, kad bÅ«tų nuslopinta fermento, skaidančio krakmolą, veikla. Tolesnis, net ir nežymus rÅ«gÅ¡tingumo padidėjimas ne tik stabdo šį procesą, bet ir suardo fermentą.

Kai suvalgoma duona, skrandis išskiria daug druskos rūgš­ties. Sulčių, skirtų duonai, reakcija yra beveik neutrali. Kai duonos krakmolas suvirškintas, skrandis išskiria daug druskos rūgšties tam, kad būtų suvirškinti duonos baltymai.

Du proce­sai – krakmolo virÅ¡kinimas ir baltymo virÅ¡kinimas – vyksta skirtingu metu. Sekrecijos reguliuojamos labai jautriai, atsi­žvelgiant į tai, kokia maisto sudėtis, kada reikia iÅ¡skirti sultis, kad bÅ«tų suvirÅ¡kintos sudėtingos medžiagos.

Vieno maisto produkto, kokios sudėties jis bebÅ«tų, virÅ¡kinimas labai skiriasi nuo kelių produktų miÅ¡inio virÅ¡kinimo. Vienam produktui – krak­molo ir maisto deriniui, organizmas gali nesunkiai pritaikyti savo sultis (iÅ¡skyrimo laiko ir intensyvumo požiÅ«riu).



Tačiau kai suvalgomos dvi maisto rūšys su skirtingais, net prieštarau­jančiais vienas kitam virškinimo poreikiais, toks sulčių prisitai­kymas neįmanomas. Jei duona ir mėsa valgoma kartu, išskiria­mos labai rūgščios sultys. Krakmolo virškinimas sutriks.

Fiziologijos požiūriu niekada negalima neatsižvelgti į tai, kad pirmosios krakmolo ir baltymų virškinimo stadijos vyksta skir­tingose terpėse. Krakmolui reikia šarminės reakcijos, jis per­dirbamas burnoje ir dvylikapirštėje žarnoje. Baltymui reikia rūgščios terpės skrandyje, po to jį dvylikapirštėje žarnoje per­dirba visai kiti fermentai, negu krakmolą.

Todėl : VALGYKITE BALTYMUS IR KRAKMO­LĄ SKIRTINGU METU.
Košės, duona, bulvės ir kiti krakmolingi produktai turi būti valgomi ne kartu su mėsa, žuvimi, kiaušiniais, sūriu, varške, riešutais ir kitu baltymingu maistu.

BALTYMŲ DERINIMAS
Dviems skirtingos rÅ«Å¡ies ir sudėties baltymams reikia skirtin­gų virÅ¡kinimo sekrecijos pokyčių ir skirtingo iÅ¡skyrimo laiko, kad jie bÅ«tų efektyviai pasisavinti. Pavyzdžiui, stipriausiai vei­kiančios sultys iÅ¡skiriamos paskutinę pieno virÅ¡kinimo valan­dą, o mėsai – pirmą virÅ¡kinimo valandą. Jei virÅ¡kinimo pro­cesas nesikeis, baltymingas maistas nebus visiÅ¡kai suvirÅ¡kin­tas.

Taip atsitinka, kai vienu metu suvalgomi du skirtingi bal­tymai. Todėl nereikia derinti – mėsos ir kiauÅ¡inių, mėsos ir rieÅ¡utų, mėsos ir sÅ«rio, kiauÅ¡inių ir pieno, kiauÅ¡inių ir rieÅ¡utų, sÅ«rio ir rieÅ¡utų.

Taigi atsiminkite: VIENU METU VALGYKITE TIK VIENĄ KONCENTRUOTĄ BALTYMINĮ MAISTĄ.

nesuderinami maisto produktai

RŪGŠČIŲ IR BALTYMŲ DERINIMAS

Sudėtingos medžiagos skrandyje skaidomos į paprastesnes – pirma baltymų virÅ¡kinimo stadija vyksta veikiant fermentui pepsinui. Pepsinas aktyvus tik rÅ«gščioje terpėje. Å arminėje ter­pėje jo veikla nutrÅ«kta. Priklausomai nuo to, koks maistas pa­tenka į skrandį, keičiasi skrandžio sulčių sudėtis – nuo be­veik neutralių iki labai rÅ«gščių. Kai suvalgomi baltymai, skran­džio sultys rÅ«gščios, nes reikalinga palanki terpė, kad galėtų vykti indukuota autolizė.

Kadangi pepsinas yra aktyvus rūgščioje terpėje, klysta tie, kurie mano, kad valgydami rūgštis su baltymais, tuo pačiu pa­deda virškinti baltymus. Priešingai, šios rūgštys stabdo virški­nimo sulčių išsiskyrimą. Vaisiai ir vaisių rūgštys nepalankiai veikia skrandžio sultis, ardo pepsiną ir sumažina jo sekreciją.

Kai burnoje ir skrandyje yra rūgštys, skrandžio sultys neiš­skiriamos. I. Pavlovas įtikinančiai įrodė, kad vaisių sultys ir galutinis fermentacijos produktas (raugintas pienas) nepalan­kiai veikia virškinimo sultis. Vaisių sultys stabdo skrandžio sul­čių išsiskyrimą, trukdo virškinti baltymą, skatina puvimą.



Normalus skrandis išskiria visas rūgštis, kurios reikalin­gos baltymui virškinti, kai pepsino koncentracija tinkama. Ne­sveikas skrandis gali išskirti pernelyg daug rūgšties (padidin­tas rūgštingumas) ar nepakankamai rūgšties (sumažintas rūgš­tingumas). Kad ir kaip ten būtų, visais atvejais rūgščių varto­jimas su baltymais neskatina virškinimo. Taigi nelaistykite mė­sos nei actu, nei granatų sultimis ir t.t.

RIEBALŲ IR BALTYMŲ DERINIMAS

Riebalai lėtina skrandžio sulčių sekreciją. Kai skrandyje yra riebalų, stabdoma sekrecija skrandžio sulčių, reikalingų vėliau valgant maistą, kuris esant kitoms sąlygoms nesunkiai virški­namas.

Maiste esantys riebalai sumažina apetitą sukeliančios sek­recijos kiekį, išskiriamą skrandyje, slopina cheminę sekreciją, skrandžio liaukų aktyvumą, sumažina pepsino ir druskos rūgš­ties kiekį skrandžio sultyse, beveik du kartus gali sumažinti skrandžio tonusą. Toks sulėtėjęs poveikis gali tęstis dvi ir dau­giau valandų. Tai reiškia, kad grietinės, sviesto, aliejaus, rie­bios mėsos, grietinėlės ir pan. negalima valgyti kartu su riešu­tais, sūriu, kiaušiniais. Tie maisto produktai, kuriuose yra rie­balų (riešutai, sūris, pienas), virškinami daug ilgiau negu pro­duktai kuriuose tokių riebalų nėra.

VALGYKITE RIEBALUS IR BALTYMUS SKIRTINGU METU.
Gerai žinoma, kad žalios daržovės mažina lėtinantį riebalų poveikį. Todėl jei vartojate riebalus su baltymais, galima pa­spartinti baltymų virškinimą valgant kartu daug žalių daržovių.




CUKRAUS IR BALTYMŲ DERINIMAS
Ä®vairių rÅ«Å¡ių cukrus – pramoninis, sirupai, saldÅ«s vaisiai, me­dus stabdo virÅ¡kinimo sulčių iÅ¡skyrimą ir skrandžio motoriką. Taip atsitinka todėl, kad virÅ¡kinama žarnyne. Jei Å¡ie produktai valgomi atskirai, ilgai neužsibÅ«na skrandyje, greitai patenka į žarnyną. Kartu su kitais produktais (baltymais, krakmolu) jie bÅ«na skrandyje ilgai, tol, kol virÅ¡kinamas kitas maistas. Vei­kiant bakterijoms, ten pradeda irti.

VALGYKITE CUKRŲ IR BALTYMUS AT­SKIRAI.

CUKRAUS IR KRAKMOLO DERINIMAS
Krakmolo virškinimas prasideda burnoje ir, esant atitinkamoms sąlygoms, kurį laiką vyksta skrandyje. Cukrus suvirškinamas tik plonajame žarnyne. Kai cukrus vartojamas su kitu maistu, jis kurį laiką užsibūna skrandyje, laukdamas, kol bus suvirš­kintas kitas maistas. Todėl skrandyje, kur pakanka šilumos bei drėgmės, jis linkęs rūgti. Taip maitinantis susidaro rūgšti rū­gimo fermentacija.



Želė, marmeladas, uogienės, vaisiai, saldainiai, cukrus, medus, sirupai ir t.t., vartojami kaip priedai gaminant pyragaičius, duoną, sausainius, košes, bulves bei kitą maistą,sukelia rūgimą. Milijonų žmonių įprotis rytais valgyti pusryčiams košę su cukrumi ir kentėti nuo padidinto rūgštingumo (tai patvirtina ir rėmuo, atsiraugėjimas, kiti nevirškinimo po­žymiai) būtų juokingas, jei nesukeltų tragiškų pasekmių.

Sal­dūs vaisiai su krakmolu taip pat skatina rūgimą. Duona, kepa­ma naudojant finikus, razinas, kitus panašius priedus, kurią taip populiarina „sveiko maisto“ šalininkai, yra tikra dietinė bjaurastis. Daugelis galvoja: jei cukrus bus pakeistas medumi, galima išvengti rūgimo. Tačiau tai ne tas atvejis. Medus su karštais pyragėliais, sirupas, uogienė su duona, blynais ir pa­našus maistas nepadeda išvengti rūgimo.

Yra priežasčių, lei­džiančių teigti, kad cukrus su krakmolu trukdo virškinti krak­molą. Kai cukrus patenka į burną, išsiskiria daug seilių, tačiau jose nėra ptialino (fermento, skaidančio burnoje krakmolą), nes ptialinas neveikia cukraus. Jei krakmolas derinamas su cukru­mi, medum, uogiene, tai trukdys seilėms prisitaikyti taip, kad galėtų būti suvirškintas krakmolas. Gali sutrikti krakmolo virškinimas.

Jei taip atsitinka, produktai, kurie šiaip yra vertingi, dažnai pradeda kenkti, kai jie vartojami kartu su nesuderina­mais produktais. Pavyzdžiui, duona ir sviestas, suvalgyti kar­tu, nesukelia nemalonumų, tačiau jei kartu valgomas ir cukrus ar medus, uogienė- nėra gerai, nes cukrus bus pasisavin­tas pirmiausia, o krakmolo perdirbimas į cukrų sulėtės. Cuk­raus ir krakmolo mišinys sukelia rūgimą ir gali pakenkti.

NEVALGYKITE KARTU KRAKMOLO IR CUKRAUS.

MOLIŪGAI
Dauguma žmonių skundžiasi, kad moliūgai jiems kenkia, suke­lia alergiją. Tačiau moliūgai iš tiesų sveikas ir lengvai virški­namas maistas. Net tada, kai virškinimas prastas, moliūgai nesukelia rūpesčių.

Tai kodėl tada jų vartojimas kai kuriems sukelia nemalo­nias pasekmes? Moliūgai nevirškinami skrandyje, tik žarnyne. Skrandyje jie būna labai trumpai, kelias minutes, po to paten­ka į žarnyną. Jei moliūgai valgomi kartu su maistu, kuris skrandyje būna ilgiau, jie taip pat lieka ten ilgiau.

Kadangi yra susmulkinti, be to, nestinga šilumos, tai greitai suyra, atsiranda daug dujų bei kitų kenksmingų medžiagų, kurios ir sutrikdo virškinimą.

VALGYKITE MOLIŪGUS ATSKIRAI NUO KITO MAISTO.

PIENAS
Gamtoje galioja taisyklė: visų rūšių gyvūnų jaunikliai maitina­si pienu atskirai. Pačioje gyvenimo pradžioje jauni žinduoliai maitinami tik pienu. Po to ateina laikas, kai jie maitinasi ne tik pienu, bet ir kitokiu maistu, tačiau ne tuo pačiu metu. Pa­galiau jie pradeda nesimaitinti pienu. Niekada daugiau nevar­toja jo.



Pienas – JAUNIKLIŲ MAISTAS. Taigi nebÅ«tina juo maitintis po normalaus maitinimo pienu periodo. Tačiau žmo­nės visą gyvenimą iÅ¡lieka žinduoliais! Kadangi piene yra pieno baltymo ir riebalų, jis blogai derinasi su kitu maistu, iÅ¡skyrus rÅ«gščius vaisius. Pienas, patekęs į skrandį, tampa varÅ¡ke, sukreÅ¡a. Krešėdamas padengia kito maisto daleles, esančias skrandyje, ir atskiria jas nuo skrandžio sulčių. Å ios dalelės ne­gali bÅ«ti virÅ¡kinamos tol, kol nesuvirÅ¡kinamas sukrešėjęs pie­nas.

VARTOKITE PIENĄ ATSKIRAI NUO KITO MAISTO.
Maitinant vaikus pienu, galima jiems duoti ir šviežių vai­sių sulčių, atskiestų vandeniu, ir tik po pusės valandos duoti pieno. Vaisiai turi būti rūgštūs.

DESERTAI
Desertai valgomi pačioje pabaigoje, kai žmogus jau sotus. Tai pyragaičiai, ledai, saldūs vaisiai ir t.t. Jie labai blogai derinasi beveik su visais maisto produktais, yra menkaverčiai, todėl ne­pageidautini.

VENKITE DESERTŲ.
Jei privalote suvalgyti gabalą pyrago, kartu valgykite daug šviežių daržovių salotų, nieko daugiau. Palaukite, kol ateis kito valgymo laikas.
AtÅ¡aldyti desertai – ledai, mineralinis vanduo ir t.t. – taip pat slopina virÅ¡kinimą, nes trukdo Å¡altis. Å altis kenkia virÅ¡kinimui, nes virš­kinimo fermentai aktyvÅ«s esant 37 °C temperatÅ«rai. Todėl Å¡al­tą maistą iÅ¡ pradžių tenka suÅ¡ildyti, o tik po to virÅ¡kinti. Be to tuo pačiu Å¡aldomi ir Å¡alia skrandžio esantys organai, o tai su­trikdo aprÅ«pinimą krauju, atsiranda Å¡alčio sukelti spazmai.




Pradėję tinkamai maitintis, sveiki ir ligoti, silpni ir stiprūs, seni ir jauni greitai pastebi, kaip pagerėjo sveikata, nes virški­nimo organams daug lengviau atlikti savo funkcijas.

KAIP VARTOTI BALTYMUS

Su visų rūšių baltyminiais produktais geriausia derinasi nekrakmolingi produktai ir sultingos daržovės: špinatai, burokų lapai, kopūstai, ropių lapai, šviežios žalios pupos, aguročiai, svogūnai, salierai, kitos nekrakmolingos daržovės.
Prastai derinasi su baltymais Å¡ios daržovės: burokai, ropės, moliÅ«gai, morkos, kaliaropės, griežčiai, pupos, žirniai, bulvės bei įvairios kruopos. Pupos ir žirniai – baltymų ir krakmolo derinys, ir juos geriau valgyti kaip krakmolą ar kaip baltymą derinant su žaliomis daržovėmis be kitų baltymų ir kitos rÅ«Å¡ies krakmolo. Baltyminį maistą geriausia valgyti vakarienei be rÅ«gščių ir augalinio aliejaus bei riebių padažų.

Daug salotų reikia suval­gyti kartu su visų rūšių baltyminiu ir krakmolingu maistu. Gaminant salotas reikia derinti įvairias daržoves be pada­žų ar užpilų. Nebūtina salotoms vartojamas daržoves susmulkinti. Druskos nereikia, nes tokioms salo­toms pakanka įvairių organinių druskų. Salotos turi būti pa­prastos, joms nereikia parinkti kuo daugiau ingredientų.
Mūsų sąlygomis salotų pagrindas gali būti kopūstai, o kitos daržovės parenkamos atsižvelgiant į sezoną: ridikėliai, salierai, pastarnokas, agurkai, pomidorai, saldieji pipirai, petražolės, kiaulpienės ir t.t.

KAIP VARTOTI KRAKMOLĄ

Rekomenduoja vartoti vieną kurį krakmolą (vienos rūšies košę, be duonos) ne tik todėl, kad šie produktai yra skir­tingi, bet ir todėl, kad valgant dviejų ar kelių rūšių krakmolą (pavyzdžiui, košes, duoną ir bulves vienu metu), persivalgoma. Taigi geriau vienu metu valgyti vienos rūšies krakmolingą maistą, ypač sergantiems.



Krakmolas pradedamas virÅ¡kinti burnoje. Todėl ilgai kramtykite, kad krakmolingas maistas bÅ«tų ne valgomas, o tarsi geriamas. Kai krakmolas valgomas tinkamai, seilės jį ilgai virÅ¡kina skrandyje. Rekomenduojama krakmolingą maistą valgyti dieną. Toks maistas turi bÅ«ti sausas, o košės – tirÅ¡tos. Galima valgyti salotas su krakmolu, tačiau geriau joms parink­ti mažai krakmolo turinčias daržoves: morkas, burokėlius ir t.t.

KAIP VARTOTI VAISIUS
RieÅ¡utai, žalios dar­žovės ir Å¡akniavaisiai bei vaisiai – idealus žmogaus maistas.
Vaisiai – tikras malonumas. Tačiau juos reikia valgyti at­skirai. Vaisių negalima valgyti ir tarpais tarp valgymo, nes tai reiš­kia, kad jie atsidurs skrandyje, kai ten dar virÅ¡kinamas anks­čiau patekęs maistas. Taip bus sutrikdytas virÅ¡kinimas. Todėl geriausia juos valgyti iki antro valgymo likus 20-30 minučių. Per tą laiką jie suspėja patekti į plonąsias žarnas ir bÅ«na su­virÅ¡kinti.
Saldžius ir labai rūgščius vaisius reikia valgyti atskirai. Cuk­rus, medus ir kiti saldumynai labiausiai nepageidaujami su greipfrutais.

Jeigu Jums patiko šis straipsnis, padėkokite straipsnio autoriui paspaudę "Like/Patinka" arba palikite komentarą žemiau.

Kaip numesti svorio
Straipsnį vertinu:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kraunasi
Dėkojame, kad balsavote.
Lankytojų komentarai
brolislietuvis 2018-05-10
Netinkamas komentaras
Kraunasi

Ties skiltimi 'cukraus ir krakmolo derinimas 'matyti dvi viena kitai priestaraujancios tezes.Cituoju:
1)…Kai cukrus vartojamas su kitu maistu,jis kuri laika UZSIBUNA skrandyje,LAUKDAMAS kol bus suvirskintas KITAS maistas.
2-oji teze(istrauka) teigia:Taciau jei kartu valgomas ir cukrus ar medus,uogiene – nera gerai nes cukrus BUS PASISAVINTAS PIRMIAUSIA,o krakmolo perdirbimas i cukru suletes.

Klausimas:Ar tin man vienam atrodo,kad sios dvi to paties autoriaus mintys priestarauja viena kitai ir kodel?
Tai sukuria nepasitikejima,kuri dabar siuo kuomentaru prasau jusu isblaskyti,todel kad galimai yra ir daugiau zmoniu kurie tiksi igyti teisingu/teisingai suprantamu zyniu.

Dekoju.

Parašykite komentarą
lieknejimo istorijos