Pusryčiams Jūsų vaikai valgo sausus pusryčius – jie juk naudingi ir juose netgi yra vitaminų, tiesa? Jūs nedraudžiate vaikui kramsnoti traškučių, nors žinote, kad jie pavojingi, o sau leidžiate pasimėgauti puodeliu kavos? O ar žinote, kad paskutines dvi savaites, vakaruose visi „stovėjo ant ausų“ būtent dėl šių produktų. Kas gi atsitiko? Visa problema akrilamide.
Šios pavojingos cheminės medžiagos yra daugumoje produktų, kuri viršija leidžiamą ribą. Šiomis dienomis Kanadoje oficialiai akrilamidą įtraukė į toksiškiausių medžiagų sąrašą. JAV įšleistas specialus nurodymas maisto pramonei, akrilamido kiekio sumažinimui maisto produktuose. O Europos Sąjungos organai pasiūlė įtraukti šią medžiagą į „medžiagų, keliančių labai didelius neramumus“ sąrašą. Beje, įtraukė kaip dvi pozicijas – kaip cheminę medžiagą (medžiaga sukelianti vėžį) ir kaip mutagenas (sukelianti ne tik vėžį, bet ir kitus susirgimus).
Iki 2002 metų apie akrilamidą produktuose niekas nežinojo – pasakoja Petr Obrazcov, chemijos mokslų daktaras.- Pati medžiaga buvo žinoma, žinojo, kad ji turi genotoksiškų savybių – pažeidžia genus. Žinojo, kad jo yra plastmasinėse pakuotėse, tabako dūmuose, nedidelis kiekis patenka į vandenį. Vandenyje jo kiekis griežtai kontroliuojamas. Staiga mokslininkai iš Stokholmo universiteto aptiko, kad daugumoje produktų akrilamidas viršija leistiną normą net šimtus, tūkstančius kartų, kuri leidžiama geriamąjame vandenyje. Tai buvo tikras šokas mokslininkams ir maisto pramonei. Nes į akrilamido produktų sąrašą pateko ne tik traškučiai, bet ir duona, sausainiai ir kiti pieno produktai, sausi pusryčiai, traškios lazdelės iš kukurūzų ir kitų grūdų, netgi kava. Šoką padidino ir tas faktas, kad mokslininkai nesuprato, kaip ši medžiaga atsiranda. Prireikė beveik pusės metų, kad išspręsti šį galvosūkį. Pirmiausia galvojo – iš krakmolo, todėl, kad jo daug produktuose, tačiau viskas pasirodo kitaip: akrilamidas išsiskiria esant aukštai temperatūrai, kai vyksta aminorūgšties (asparagino) ir cukrų reakcija.
Sistema
Akrilamido kiekis produkte (mkg/kg)
|
|
Produktas |
Vidutinis kiekis |
Bulvių traškučiai |
1343 |
Keptos bulvės Fri |
330 |
Kava (su pienu) |
200 |
Traškios kukurūzų lazdelės, kukurūzų dribsniai |
167 |
Sausi dribsniai (miusli) |
150 |
Sausainiai, biskvitas |
142 |
Žuvis ir jūros gėrybės |
35 |
Paukštiena |
52 |
Duona |
30 |
Tarp specialistų tuoj pat susiformavo dvi grupės. Vieni jų, švedai, kurie skaitė, kad medžiaga pavojinga. Kita pusė tvirtino, kad jeigu jau manoma, kad akrilamido sunaudojama daugiau, tuomet greičiausiai, jis nėra pavojingas žmogui. Jie neigė viską: kad žiurkėms akrilamidas sukelia vėžį (tai įrodė švedų mokslininkai), kad ši cheminė medžiaga sukelia krūties vėžį.
Praeitais metais, danai įrodė, kad moterys, kurios pirmenybę teikia produktams su akrilamidu, krūties vėžys diagnozuojama dukart dažniau, negu toms, kurios vengia šių produktų. Mokslininkai ne tik atliko moterų apklausą apie mitybą, tačiau ir išsiaiškino, kad moterų organizme yra akrilamido. Yra įrodymų, kad ši medžiaga padidina kiaušidžių vėžio riziką 79 %, gimdos — 28 %, o inkstų — 59 %.
Per tuos metus sugalvota nemažai būdų, kaip pagaminti produktus, leidžainčius sumažinti akrilamido kiekį produktuose. Pavyzdžiui, atsirado fermentai, kuriais apdirbant pakeičia asparaginas, o kol nėra šios aminorūgšties, tol nėra ir akrilamido. Sumažinti jo sintezę padeda specialios mielės, vitamino B3 papildas, polifenolis, ramunėlių ekstraktas, citrinų rūgštis. Tokį pat poveikį turi ir fruktozės atsisakymas, nes jie aktyviai skatina susidaryti šią cheminę medžiagą.
Tačiau kaip rodo Europos agentūros tyrimai apie maisto standartus, akrilamido mažėjimo tendencija yra, tačiau labai nevienareikšmiška. Pavyzdžiui, duonoje, traškučiuose ir kavoje jų liko mažiau, o bandelėse, biskvituose, sausuose pusryčiuose, bulvėse fri – netgi daugiau.
Deja, visi aukščiau išvardinti metodai yra mažai pritaikomi namų virtuvėje, kur ši medžiaga taip pat susidaro, kada Jūs darote sausainius, kepate pyragą, blynus, kepinate bulves. Grilyje ir orkaitėje esanti aukšta temperatūra, provokuoja akrilamido sintezę. Todėl iš savo pusės, Jūs galite tik rečiau gaminti šiuos skanėstus. Žinoma, pasiruošę tam ne visi. Tačiau kitos išeities nėra. Ir žinoma, sumažinkite pusgaminių vartojimą, kuriuose randamas akrilamidas. Ieškoti kitų tiekėjų, kurių pristatomose produktuose nėra šios medžiagos beprasmiška. Ant pakuotės informacijos apie tai irgi nerasite.