Kaip numesti svorio
Šeštadienis 30 Gegužė 2020
mitybos planai
asliekna

4 Priežastys dėl ko Graikiška virtuvė yra tokia mėgstama pasaulyje

Graikiškas maistas

Jei kiek domėjotės skirtingų šalių mityba, ko gero jau žinote, jog graikų virtuvė yra laikoma viena iš sveikiausių ir skaniausių. Daugelis receptų čia atkeliavo iš gilios senovės, tačiau įspūdingiausia yra tai, jog visi tradiciniai šalies patiekalai tiek metų liko iš esmės nepakitę.

Manome, jog graikiškas maistas puikiai sugeba suderinti lengvumą ir gerą skonį, todėl šiame straipsnyje nusprendėme aptarti keletą priežasčių dėl ko graikų virtuvė yra tokia nuostabi.

Apie visą tai, žemiau.

Sveikumas

Viena priežasčių dėl ko graikų virtuvė yra tokia “vykusi”, yra tai, jog dauguma iš patiekalų yra labai sveiki, gaminami tik iš šviežių maisto produktų. Žuvis, daržovės, vaisiai – visi šie ingredientai turi savų vitaminų ir mineralų kuriuos žmonės gali laisvai pasisavinti.

Galbūt kiek neįprastas dalykas mums, tačiau daržovės graikiškuose patiekaluose dažnai yra laikomos pagrindiniu

komponentu, o mėsa (jautiena, vištiena ar kiauliena) yra laikoma garnyru. Toks valgymo būdas prasidėjo dar antikiniais laikais, tačiau išliko daugumoje patiekalų iki šių dienų.

Graikiškas maistas

Proteinas (viena pagrindinių mėsos naudingųjų medžiagų) patiekaluose dažniausiai atkeliauja iš pupelių ir kitų

ankštinių produktų, tačiau mėgstama ruošti ir žuvį bei kitas jūros gėrybes kartu su daržovėmis. Net ir gyvulių augintojų pagrindinis tikslas nėra auginti savo galvijų mėsa, mieliau ruošiamas sūris ir tradicinis graikiškas jogurtas.

Taigi, graikų virtuvė – sveika ir itin maistinga mūsų organizmui. Kelionės į Graikiją metu tikrai pajausite visą virtuvės gėrį.

Šviežumas

Jau minėjome šviežumo aspektą pradžioje, tačiau pasikartosime, kadangi graikai labai didžiuojasi savo virtuvės tradicijomis ruošiant tik šviežią maistą.

Tai atsispindi ne tik pasirinktose daržovės ir kituose maisto produktuose, tačiau žolelių ir prieskonių gausa, naudojamų dar labiau išryškinti šviežių maisto skonį.

Kadangi šalis yra apsupta jūrų, neretai šviežumas pasimato ir ruošiant žuvį bei kitas jūros gėrybes. Toks paruoštas maistas bus kur kas skanesnis ir sveikesnis mums nei perkant šaldytas ar kitaip apdorotas alternatyvas.

Taigi, graikų virtuvė mus skatina maitintis ne tik sveikiau, tačiau ir šviežiau. Tokį principą galima taikyti bet kokiems maisto produktams, svarbiausia – nepatingėti pasigaminti maisto kupino mūsų norimo skonio.

Įvairumas

Dėka įspūdingos graikų civilizacijos istorijos, šios kultūros virtuvėje galima atrasti įvairiausių skonių atkeliavusių iš skirtingų regionų.

Senovės persai į šalį atnešė jogurtą, ryžius ir medų, romėnai – makaronus ir padažus, turkai išmokė kavos gaminimo meno.Tam tikra įtaka jaučiama ir iš arabų šalių bei amerikos žemyno.

Nepaisant visko, graikai sugebėjo ne tik puikiai suderinti visus šiuos skonius, tačiau tuo pačiu išlaikyti unikalų savo virtuvės identitetą.

Vienas iš būdų kuo graikai gali pasigirti kitiems ir skleisti savo virtuvės įtaką visame pasaulyje – vyndarystė. Gilios šalies tradicijos čia kaip mat atsispindi ir šios šalies vynai yra vertinami kaip vieni geriausių apskritai.

Kaip jau minėjome prieš tai, graikų virtuvėje galima rasti daug patiekalų pagamintų vien iš daržovių. Taigi, kartu šios virtuvės patiekalai sužavės ir vegetarus.

Manome, jog šios virtuvės įvairumas ir universalumas yra vienas svarbiausių jos bruožų.

Gilios tradicijos

Negalima nepaminėti ir pačios šalies kultūros. Paprastai tariant, ji – išties įspūdinga, menanti labai tolimus antikos laikus. Tačiau svarbiausia ko gero yra tai, jog šalis sugebėjo išsaugoti savo tradicijas visus šiuos metus, o maistas – viena iš tų terpių.

Graikai valgo ir gamina tokiais pat būdais ir naudoja tokius pat skonius kaip ir jų protėviai prieš tūkstančius metų. Patiekalai tokie kaip lęšių sriuba ar dolma (malta mėsa su ryžiais vynuogių lapuose), tai tik vos du patiekalai išlikusių lyg šių dienų.

Įdomu ir tai, jog graikai yra parašę ir vieną iš seniausių receptų knygų pasaulyje. Tai padarė rašytojas Archestratas, apie 350 m. pr.kr.

Kitas aspektas kur atsispindi senos graikų virtuvės tradicijos – valgymas rankomis. Kadangi dauguma šalies patiekalų yra nedidelių porcijų, juos labai patogu valgyti tiesiog imant į rankas, net nenaudojant jokių stalo įrankių.

Pabaigai

Graikų virtuvė – viena iš įvairiausių visame pasaulyje, pasižyminti puikiais patiekalais ir skoniais. Kuomet kitą kartą lankysitės Graikijoje, nepamirškite paragauti tikrų šios šalies patiekalų, tam, kad patys galėtumėte susipažinti su nuostabiais skoniais.

Kaip numesti svorio
Straipsnį vertinu:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kraunasi
Dėkojame, kad balsavote.
Jūsų įvertinimas:
Parašykite komentarą